Dacă ai gaze la stomac, cel mai bine mergi la toaletă și rezolvi „problema”. Dar ce faci în cazul în care nici măcar defecația nu ajută? Atunci… lași gazele intestinale să-și facă treaba.
Da, e jenant, mai ales dacă te prinde năpasta într-un loc aglomerat. Nu spune nimeni că trebuie să le dai drumul în tramvai sau lângă colegul de serviciu. Poți să te retragi într-un loc mai puțin populat și să scapi de disconfortul abdominal.
În caz contrar, dacă ai gaze la stomac și te tot abții să le ții în tine, s-ar putea să iasă pe altă parte sau, mai rău, să îți apară hemoroizi.
Gaze la stomac? Nu le pune capac!
În medie, o persoană trage cam 15 pârțuri pe zi, dar numărul poate crește până la 40, poate chiar mai mult, în funcție de ceea ce mănânci sau bei.
Gazele intestinale sunt cauzate de aerul pe care îl înghiți atunci când mănânci sau bei și nu dau motive de îngrijorare.
Există însă și situații când, însoțite de alte simptome (balonare, greață, crampe abdominale), gazele la stomac pot semnala diverse afecțiuni. Cum ar fi, de exemplu, boala celiacă, intoleranța la lactoză sau toxiinfecția alimentară.
Deși sunt considerate normale, pârțurile sunt, de cele mai multe ori, zgomotoase, jenante și urât mirositoare. Motiv pentru care ne abținem și le ținem „captive” în stomac până când simțim că ni se face rău.
Dacă ai gaze la stomac și te abții să le eliberezi, există riscul să apară probleme, unele chiar serioase. Iată câteva dintre ele.
Nu dai drumul la gaze pe o parte? S-ar putea să iasă pe altă parte – pe gură, în cazul de față, sub forma eructațiilor – sau a râgâielilor, mai pe înțelesul tuturor.
Gazele acumulate în stomac pot cauza dureri, arsuri și indigestie. Dacă ai gaze la stomac și te abții frecvent să le eliberezi, în timp, asta poate afecta și tractul digestiv. Iar până la boli inflamatorii intestinale nu e decât un singur pas…
Prin eliminarea gazelor intestinale este eliberată presiunea asupra colonului. Dacă, în schimb, le ții în tine mult timp, mucoasa colonului se poate irita și asta poate declanșa inclusiv boala hemoroidală.
Nu în ultimul rând, dacă te abții când ai gaze la stomac, te vei umfla precum o minge. Deci balonare, disconfort, plus dureri abdominale.
În cazul în care ai gaze la stomac în exces sau acestea au un miros foarte urât, acordă mai multă atenție alimentației.
E posibil ca intoleranța la lactoză sau la gluten să cauzeze această problemă. La fel și alimente precum varza, broccoli, conopida, ceapa, stafidele, mazărea, năutul, fasolea, pâinea sau cerealele integrale consumate excesiv.
De evitat neapărat sucurile acidulate, guma de mestecat în exces, mâncatul pe fugă și porțiile mari de mâncare!